ноември 23, 2024

Обичните компири се неисцрпен извор на кулинарска инспирација – ги вариме, пржиме, динстаме и печеме.

Ако сакаме термички да го обработиме за кратко време – на пример за околу 20 минути го сечеме на помали парчиња, додека за печење во едно парче во рерна треба да одвоиме еден час.

За среќа, со помош на модерни кујнски апарати, развиени се техники за побрза термичка обработка на цели компири во нивните лушпи. Компирите прво се варат и омекнуваат во микробранова печка, а потоа се завршуваат во пржење на топол воздух.
Ако немате микробранова печка, можете да ги готвите компирите во вода во обично тенџере, но ќе ви треба повеќе време.

– Измијте го целиот компир и добро исушете го со хартиена крпа или памучна крпа.
– Со вилушка избоцкајте ја површината на компирот на неколку места.
– Ставете ги компирите во микробранова печка 5 минути. Превртете ги компирите и оставете ги во микробранова печка уште пет минути.
– Компирите внимателно премачкајте ги со малку растително масло, посолете и бибер и ставете ги во пржење на топол воздух на 200 Целзиусови степени околу пет минути за да станат крцкави.
– Пресечете ги компирите во кора внимателно на половина и наполнете ги со состојки по ваш избор. Обавезно ставете парче путер и малку рендано сирење. Можете да додадете и пржени парчиња сланина, парчиња лут колбас, крем и различен зеленчук.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK