Божиќниот пост започна на 28 ноември и ќе трае до 7 јануари, па затоа е многу важно во овој период да јадеме здрава и разновидна храна за да не го исцрпиме нашето тело.
Преминувањето од нормална на посна диета е шок за организмот, велат експертите, а 40-дневниот божиќен пост за многумина е вистински предизвик. Затоа, оние кои сакаат да постат мора да консумираат храна богата со витамини и минерали за да останат енергични и да имаат силен имунитет.
Она што треба да се забележи е дека постот не е диета и предизвик за слабеење, туку има духовна вредност која е бесценета, па затоа е важно да се воздржуваме од лоши мисли и постапки, да простуваме, да посветиме време на молитва, но и да прави добри дела. Храната само помага за чистење на телото, но неопходното воздржување од јадење и пиење нема вредност, доколку не е во согласност со христијанските начела.
Божиќниот пост е во тек, но не се препорачува за секого! Така што преминот од вообичаена во посна диета не е шок за телото
Но, ако претпоставиме дека секој верник пости од духовни причини, треба да го погледнеме и начинот на исхрана, кој мора да биде избалансиран, особено кај оние луѓе со послаб имунитет кои се психички и физички исцрпени. Иако овој тип на исхрана е здрав, не се препорачува за трудници, тешки хронични пациенти и деца под седум години.
Во текот на годината имаме четири големи пости (Божиќ, Велигден, Петровски и Господински), како и секоја среда и петок. Божиќ, за разлика од Велигден, кога за време на долгиот пост се консумира риба само два дена, за време на овој пост се консумира почесто риба. На пример, оваа храна е многу важна за организмот бидејќи содржи омега 3 киселини, протеини и минерали, па затоа треба да биде на трпезата во оние денови кога календарот за постење го препорачува.
Што да се јаде
Нутриционистката Ивана Николиќ Јовановиќ во интервју за „Блиц“ објаснува дека клучните намирници се оние кои содржат голем процент на протеини, како што е зеленчукот, на пример.
Грашок, наут, тиквички, грав, никулци, карфиол, па тука се и коскесто овошје, лешници, бадеми, ореви, индиски ореви… важно е секојдневно да се на нашето мени. Ние црпиме гликоза и витамини од овошјето за да бидеме енергични и витални. Свежиот датум, на пример, е интересен и поради количината на влакна што ги содржи, а нашите црева ќе ни се заблагодарат. За време на постот ги чистиме цревата, создаваме рамнотежа на добри и лоши бактерии и затоа го зајакнуваме нашиот имунолошки систем. Целта на постот најмногу е поврзана со нашите мисли, кои ги преточуваме во дела, така што изборот на посна храна треба да биде и на високо нутритивно ниво – објаснува Николиќ Јовановиќ.
Зеленчукот како и овошјето се клучни.
Грашокот е толку добар за железо, наутро земајте овошје, преку ден зеленчук во сите облици, брусницата е одлична поради витамините и минералите кои му се неопходни на вашиот организам, и секако колку што е можно повеќе течност – додава нашиот соговорник.
Зеленчук, овошје, мед
Компирите, цвеклото, копривата, лукот, лимонот, медот се исто така богати со хранлива вредност, додека консумацијата на лук е неопходна за имунолошкиот систем, кој може да направи грешки во тој период доколку не се храните правилно.
Брзата храна е здрава, објаснуваат експертите, само треба да ја јадете на вистински начин и не смеете да гладувате. Во оние денови кога се консумира риба, апсолутно е неопходно да се јаде, а не да се пропушти можноста. Она што треба да се нагласи е дека бремените жени, лицата со тешка анемија и исклучително лоша здравствена состојба и децата до седум години не треба да постат. Сепак, некои од нив тоа го прават сами, што не треба да се прави без консултација со лекар.
Рибата треба да се консумира два пати неделно
Рибата се смета за исклучително здрава храна која според препораките на нутриционистите треба да ја консумираме најмалку два пати неделно. Со својот нутритивен состав ги задоволува потребите на сите возрасти, бидејќи неговото месо е помалку калорично, богато со протеини, а содржи помал процент на јаглехидрати и масти.
Рибата содржи и посебен ензим кој и дава карактеристичен мирис, триетиламин, кој го поттикнува лачењето на желудечниот сок и затоа побрзо се вари. Како таков, тој е извор на витамините А, Д и Е, а во зависност од видот варираат неговата исхрана и цена. Морската риба, на пример, е богата со витамини од групата Б, содржи и фосфор, селен, калциум, железо и натриум. Генерално, месото од риба е исто така богато со омега-3 киселини и како такво делува превентивно за појава на многу болести.
Лососот е многу квалитетна, здрава и висококалорична риба, 100 грама содржи околу 120 калории на 100 грама, како и витамини Б6 и Б12, есенцијални елементи во трагови фосфор, селен и калиум. Лососот е еден од најдобрите извори на омега-3 киселини. Причината зошто не се конзумира често е главно повисоката цена.