септември 23, 2024

Нетолеранцијата на глутен позната е уште како целијачна болест или целијакија, a денес претставува таков проблем на кој речиси никој не е имун.

 

 

 

 

Со оглед на тоа како глутенот може да влијае на организмот и фактот дека може да доведе до голем број на сериозни здравствени компликации, важно е симптомите веднаш да ги препознаете и да реагирате на време.

 

Глутенот е дел од оние белковини кои се наоѓаат во житариците како: пченицата, ‘ржта, јачменот и овесот, но покрај житариците истиот можете да го сретнете и во поголемиот дел од производи како што се: тестенините, сосовите и додатоците за исхрана. Глутенот е присутен и во некои типови на кармини.

 

Нетолеранцијата на оваа материја претставува неможност на варење на глутенот. Целијакијата се проценува дека постои кај 9 од 10 луѓе без воопшто да бидат свесни за тоа.

 

Ова се симптомите на нетолеранција на глутен:

 

Груба кожа на надворешниот дел од надлактицата. Овој симптом се јавува поради недостатокот на фолна киселина и витамин А во организмот. Овој недостаток може да доведе до оштетување на цревата и лошо варење на мастите во организмот.

 

Појава на надуеност и чести промени на столицата.

 

Вртоглавици, замор и губење на мотивација без посебна причина кои се појавуваат веднаш по оброкот кој содржи глутен.

 

Хормонален дисбаланс како силни симптоми на ПМС.

 

Силни главоболки и чести мигрени.

 

Болки во зглобовите – посебно во прстите, колената и колковите.

 

Ако и кај вас постојат овие симптоми и сакате да испробате уште еден тест за тоа дали имате нетолеранција на глутен пробајте да јадете производи кои не содржат глутен. Житарки кои можете да ги консумирате во тој период се: хељда, просо, ориз, гиноа.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK