октомври 23, 2024

Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица

Како за 12 минути да го зготвите најсочниот, а воедно и најкрцкавиот компир
Идеја за појадок: Проја со ајвар
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Пронајден машки труп во водите на Вардар, утврден идентитетот
Кои автомобили ги возат мажите кои најчесто изневеруваат?
20 „тајни состојки“ за совршена врска
Љубов без слобода никогаш не носи исполнување, а слобода без љубов е чиста осаменост
Украинците загубија неколку авиони во борбите против Русија деновиве
Израел евакуира уште 14 населби во близина на границата со Либан

1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK