септември 22, 2024

Студените месеци не влијаат само на тоа што го носите, туку и на вашето тело како целина.
Зимата драстично ги менува вашите преференци за храна, метаболизмот и нивото на енергија.

Можеби ќе почувствувате потреба да го прескокнете престојот на отворено во корист на јадење или пиење топол пијалaк. Нема богата понуда на сезонско свежо овошје и зеленчук на кои сме навикнати во други периоди од годината, па затоа треба максимално да го искористите понуденото. Топлите супи се одличен избор за оброк, можат да ве заситат и освежат, а магистерката за исхрана Јелена Маргетиќ Бошковиќ објаснува како да ги направите вкусни и здрави.

Со доаѓањето на постуденото време, исхраната станува посиромашна со витамини и минерали. Како да ја комбинирате храната во супите за да извлечете максимум од минералите и витамините? Кои комбинации на храна се најдобри?
Супата отсекогаш била синоним за јадење кое лекува, а во зима особено ги теши телото и душата со својата топлина. Традиционалните супи од месо и зеленчук обезбедуваат многу витамини и минерали, а на нивниот квалитет влијаат состојките од кои се прави супата.

За најквалитетна супа, неопходно е да се избере квалитетна, свежа, сезонска храна, бидејќи тие имаат највисок процент на хранливи материи. Потребно е супата да се готви подолго време и на потивок оган за да се зачуваат витамините и минералите.
Во бистра супа во која се растворени витамини, минерали и фитохемикалии, секогаш е добро да се додаде варен зеленчук за да се зголеми внесот на диетални влакна и парчиња месо или риба како извори на протеини. Пожелно е во супите да се додаваат зачини (бибер, магдонос, босилек, ѓумбир, куркума) за да се зголеми нивното благотворно дејство.
Се препорачува да се избегнува додавање на мешавини за зачини поради високата содржина на сол и засилувачи на вкус. Не постојат најдобри комбинации на состојки во супата, но дефинитивно се препорачува да се користат што повеќе видови зеленчук за да се добие што поголем опсег на витамини и биолошки активни компоненти.
Кои се придобивките од супите од месо и зеленчук?
Сите супи од месо и риба имаат заедничко тоа што придонесуваат за вкупниот дневен внес на протеини, минерали (цинк, железо, калциум, магнезиум) и други електролити. Супата од пилешко и мисирка традиционално се смета за лек против настинка, затнат нос и кашлица, а нивното антивоспалително дејство е научно докажано.

Домашна пилешка супа со ориз
Супите од коски се особено богати со колаген и минерали како железо, цинк, магнезиум, калциум и како такви позитивно влијаат на здравјето на коските, мускулите, зглобовите, кожата и дигестивниот систем.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK