Иако не можеме многу да влијаеме на долговечноста, можеме да се обидеме да обезбедиме поздрав живот со некои животни навики. На оваа тема се направени многу истражувања, а едно открива каков појадок јаделе најстарите луѓе во светот.
Студијата објавена во American Journal of Lifestyle Medicine наведува дека овесната каша е најдобриот појадок за долговечност. Клучен дел од утринската рутина на 105-годишната Марџ Џетон, која исто така била вклучена во студијата, бил појадокот составен од лесно сварена овесна каша со ореви, урми, млеко од соја и чаша сок од слива.
Прашањето е дали верзии со вкус, како јаболко со цимет, ги имаат истите придобивки како обичната овесна каша?
„Изберете го типот на овесна каша што најмногу ви одговара и кој одговара на времето што го имате на располагање“, вели диететичарот Аманда Сауцеда за Парад. Ароматизираните верзии сè уште се корисни бидејќи содржат есенцијални хранливи материи, но обичната верзија е веројатно најдобриот избор.
„Би се придржувала до просечна големина на порција, што е половина чаша овесна каша“, додава Сауцеда.
Овесната каша е хранлив појадок кој го поддржува здравјето на срцето и дигестивниот систем и обезбедува долготрајна енергија. Благодарение на влакната и витамините, тој е одличен избор за урамнотежена исхрана.
Содржи бета-глукан и го подобрува здравјето на цревата.
Здравјето на цревата и долговечноста се потесно поврзани отколку што мислиме. „Вашето црево е поврзано со многу делови од вашето тело, а овесната каша е посебна поради бета-глуканот“, објаснува Сауцеда и додава: „Бета-глуканот е посебен вид на влакна кои имаат пребиотичко дејство и помагаат во намалување на лошиот холестерол, кој е корисен за здравјето на срцето“.
Друга причина зошто јадењето овесна каша е корисно е присуството на витамини од групата Б, како и многу интегрални житарки, овесната каша содржи различни витамини од групата Б кои се важни за нивото на енергија и здравјето на мозокот.
„Овесната каша е совршена основа за друга здрава храна, како што се бобинки, јогурт, јаткасти плодови и семки“, сугерира Sauceda. „Можете да го претворите во солено јадење со додавање јајца и зеленчук“, додава.
Веројатно еден од најдобрите факти за овесната каша е неговата достапност. Овесната каша е поевтина од некои други намирници за појадок, а во исто време е и многу здрава.
И покрај многуте придобивки, овесната каша не е за секого.
„Луѓето со дигестивни нарушувања, како што се синдром на нервозно дебело црево или воспалителна болест на цревата, треба да го ограничат внесот на овесна каша поради можна чувствителност на премногу влакна“, истакнува Сауцеда.
The post Појадок што секој ден го јадат најстарите луѓе во светот appeared first on info.mk.
Следете не, не има насекаде