јануари 10, 2025

Иако многу домаќинки користат мед за покривање на ѓеврек кога ги подготвуваат дома, она што му дава на овој ѓеврек специфична боја, крцкавост и сладост е меласата.

Сите што биле барем еднаш во Турција, морале да пробаат симит, локалниот ѓеврек валкан во сусам. Рецептот што го користат турските домаќинки и пекари се пренесува од колено на колено, а она што ги разликува нивните ѓевреци од оние што сме навикнати да ги купуваме во нашите пекари е употребата на меласа во која тестото се потопува пред печењето.

Меласа, густ темен сируп добиен од производство на шеќер, може да се купи во продавниците за здрава храна и да се користи за правење симити кои остануваат свежи со денови.
Подготовка:
Загрејте 350 милилитри вода додека не стане млака, па тргнете ја од шпорет, додадете една лажица брашно и сув квасец, промешајте и оставете да отстои десетина минути.

Истурете го брашното во сад (држете една лажица настрана за да го подготвите преливот), додадете го активираниот квасец и солта, па замесете меко тесто. Кога тестото ќе почне да се трга од страните на садот, покријте го со памучна крпа и оставете го да нарасне еден час.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK