За да го одржите вашето срце здраво, не се работи само за диети и општо за да бидете здрави. Треба да се обидете да го избришете од вашиот живот она што може да му наштети.
КАРДИОЛОГ ПРЕСЕЧЕ: ЕВЕ КОИ 9 ОПАСНИ НАМИРНИЦИ ИМ ЗАБРАНИВ ДА ЈАДАТ НА МОИТЕ НАЈБЛИСКИ
Некои од производите кои многумина од нас периодично ги „задоволуваат“ се исто така штетни. И дури и ако не можат целосно да се напуштат, неопходно е барем да се минимизира нивната употреба. Ова се најопасните и најподмолните намирници за срцето:
1) Помфрит
100 грама помфрит содржи околу 8 грама транс масти. Станува збор за материи од неприродно потекло кои се формираат главно при производство на маргарин и постојано загревање на растително масло.
Транс-масните го зголемуваат холестеролот во крвта, па затоа понекогаш го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
2) Црвено и преработено месо
Стекот, меленото месо и сланината во големи количини се штетни за срцето. Аминокиселината карнитин содржана во црвеното месо се апсорбира од бактериите во дигестивниот систем.
Ова започнува цел синџир на реакции, што пак доведува до зголемување на холестеролот и зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.
3) Пржена храна
Готвењето на високи температури доведува до формирање на големи количини транс масти – консумацијата на таква храна ја зголемува веројатноста за појава на срцеви проблеми.
Во земјите каде што се претпочита пржено месо, ваквите болести се јавуваат почесто. Во Кина, каде што месото често се вари или динста, кардиоваскуларните болести се поретки.
4) Пица
Само едно парче пица содржи 10 грама масти, од кои 4,4 грама се заситени масти. Обидете се да не јадете повеќе од едно парче и нарачајте пица од зеленчук наместо феферони.
5) Бел леб
Редовното консумирање на храна богата со јаглехидрати, како што е белиот леб, го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести.
Високиот гликемиски индекс брзо го зголемува шеќерот во крвта и поради оваа причина, експертите веруваат дека консумирањето на такви производи е поврзано со развој на срцев удар или дури и ненадејна смрт.
6) Корнфлекс
Веќе знаете дека срцето не сака многу јаглехидрати и месо. Пченкарните снегулки се брзи јаглехидрати. Поради високата содржина на шеќер во нив, после ваков појадок нивото на инсулин во организмот се зголемува.
Како што веќе разбравте, потрошувачката на такви производи е поврзана со развој на срцев удар или дури и ненадејна смрт.
7) Сол
Не е тајна дека солта е бел отров. Факт е дека со прекумерно внесување сол, садовите брзо почнуваат да се распаѓаат и да се затнат.
Затоа, дневната норма на сол е пет грама, што е приближно 1 лажичка! Луѓето кои ја надминуваат оваа норма се изложени на ризик од развој на кардиоваскуларни заболувања.
8) Инстант шпагети
Инстант шпагетите, како и многу други преработени намирници, содржат големи количини сол, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, велат експертите.
Луѓето кои јадат инстант оброци со шпагети 2-3 пати неделно имаат зголемен ризик од развој на кардиометаболичен синдром, што пак ја зголемува веројатноста за срцеви заболувања, дијабетес и мозочен удар.
9) Енергетски пијалоци
100 ml таков пијалок содржи 30 mg кофеин. А бидејќи стандардната лименка содржи 300 ml од енергетскиот пијалок, излегува дека пиеме околу 90 mg кофеин (или 3-4 шолји еспресо).
Ова е доволно голема доза што може да предизвика тахикардија. Еве каков е ефектот на енергетските пијалоци врз срцето, за жал.
Не заборавајте да ги слушате мислењата на експертите! Грижете се за вашето здравје!
Следете не, не има насекаде