октомври 24, 2024

Крем супа од карфиол е одлична идеја за есенски ручек.
Време на подготовка: 1 час и 20 минути

Потребни состојки за 6 порции:

1 лажица путер
1 лажиче маслиново масло
1 струк праз (само светлозелениот дел)
1 мала главица кромид
1 мала главица карфиол
вода
сол и бибер
Начин на подготовка:

Во големо тенџере ставете ги путерот и маслиново масло да се загреат на средна температура.

Потоа отстранете ја дршката од карфиолот и тенко исечкајте ја на кругови. Останатиот дел од карфиолот исечкајте го во форма на цветчиња и измешајте го со претходно исечканата дршка.

Тенко исечкајте ги и празот и кромидот и додадете ги во тенџерето. Пржете околу 3-5 минути, односно сѐ додека не омекнат. Додадете ¾ од карфиолот, а остатокот зачувајте го за подоцна. Зачинете со сол и бибер, а потоа пржете околу 5 минути.

Додадете доволно вода, така што ќе го покрие тенџерето (околу 4 чаши) и ставете капак. Полека мешајте додека се вари, а откако ќе почне да врие, намалете ја температурата. Нека се вари со мешање уште 45 минути.

Додадете го преостанатиот дел од карфиолот и варете уште додатни 15 минути, или додека не омекне.

Направете пире од супата користејќи блендер. Во случај на преголема густина, додадете вода.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK