октомври 26, 2024

Што јадат најдолговечните луѓе во светот за појадок во Сините зони.

Најдолговечните луѓе во светот живеат во таканаречените сини зони. На Земјата има пет такви зони – италијанскиот остров Сардинија, јапонскиот остров Окинава, грчкиот остров Икарија, полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда, пишува Full Suitcase.

Појадокот кој го избираат најдолговечните луѓе на светот, а ние воопшто не би ни помислиле
Актерот на кој му дадоа уште две години живот се ожени со 39 години помлада девојка: Сите мислат дека тоа е негова ќерка, а некои дури и внука
Поранешниот ген-сек. на НАТО со драматичен предлог: “Украина да влезе во НАТО без териториите окупирани од Русија“
ПО 52 ДЕНА ПАУЗА, Русија го изврши првиот голем ракетен напад врз главниот град на Украина
“ХАМАС НЕ УБИ 1.400 ЛУЃЕ ВО МАСАКАРОТ НА 7. ОКТОМВРИ“ – Израел ја промени бројката на загинати во нападите од минатиот месец !?
СТРАШНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ИРАН – “Не е време за зборови, туку за акција во Појасот Газа“
Христијан Мицкоски: “Извештајот на ЕУ никогаш не бил полош“
БЕНЈАМИН НЕТАНЈАХУ НАСИЛНО МУ ОДГОВОРИ НА ЕМАНУЕЛ МАКРОН – “Ова треба да ги загрижи сите!“
ГОЛЕМА АУКЦИЈА ВО ЊУЈОРК – Соборен рекорд од 2017 година: Ремек-дело на Колд Моне продадено за неверојатни 74 милиони долари

Во тие места живеат голем процент луѓе над 100 години, како и групи луѓе кои остареле без типични здравствени проблеми кои погодуваат добар дел од светот – од дебелина и срцеви заболувања до различни форми на рак. Тајната на нивната долговечност е поврзана со специфичните животни навики, вклучително и исхраната – целата храна од растително потекло сочинува дури 80 проценти од исхраната во сините зони, дополнета со помали количини месо, риба и млечни производи.

Значи, нивниот појадок е исто така различен од она што обично значи овде.

Окинава
Првиот оброк во денот на јапонскиот остров Окинава значително се разликува од она што повеќето Македонци го консумираат наутро дома. Традиционалниот појадок обично се состои од некој вид житарици – обично варен ориз во комбинација со ферментирана соја (нато). Оброкот често се збогатува со мисо супа, нори алги, свеж и кисела зеленчук, парче риба на скара и/или тофу.

Икарија
Жителите на Икарија го започнуваат денот со шолја билен чај – често направен од тревки што ги набрале и ги сушиле во дивината. На празен стомак ќе земат и една лажица домашен мед и ќе ја прелеат со шолја топло козјо млеко за да го зајакнат имунитетот. За појадок, тие ќе јадат леб од цело зрно што самите го испејале и ќе го спојат со домашно сирење, јогурт и зеленчук од нивната градина.

Линда Лома
Овесната каша варена со домашно овошје и без вештачки засладувачи е омилен избор за појадок за многу жители на Линда Лома. Овесната каша дополнително се збогатува со зачини како цимет, но и извори на растителни масти како јаткастите плодови за да се добие вкусен и нутритивно комплетен оброк.

Никоја, Костарика
Оризот и гравот се омилена комбинација во земјите од Латинска Америка, кои населението ги јаде барем еднаш дневно. Костарика не е исклучок. Во сината зона на Никоја, популарна е комбинација од ориз, црн грав и разни овошја и зеленчук – од домати и авокадо, преку папаја до банани хлебните. Заедно со оризот и гравот, често се служат и некакви печени домашни јајца – матени јајца или матени јајца.

Сардинија
Појадокот не е најважниот оброк во Сардинија. Италијанците генерално не се големи љубители на појадокот – поважно им е денот да го започнат со добро кафе отколку со храна. Овчарите во Сардинија го започнуваа денот со тенки лепчиња направени од пченично брашно со парче домашно овчо сирење и чаша млеко. И денес некои ќе изедат чинија млеко во која натопеле стар леб, а на менито може да се најде и свежо овошје набрано од дрво во дворот.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK