септември 24, 2024

Формулата за добро варени тестенини е многу едноставна – вода, тестенини, малку сол и тоа е тоа. Но, колку пати шпагетите или макароните завршиле залепени на тенџерето, преварени или недоволно варени?
Многу луѓе прават грешки во начинот на готвење на тестенините, а за да не се случи тоа, прочитајте што советуваат експертите.

СЕКОЈ ИСTРЕЛАН проектил ја чини Америка 2,1 милион долари: Цената на дронот Хутите не надминува 2.000 долари, КОНФРОНТАЦИЈАТА во Црвеното Море СКАПО ГО ЧИНИ ПЕНТАГОН

Американски воени бродови успешно уништуваат беспилотни летала и проектили лансирани од Хутите, бунтовници од Јемен, кон цели во Црвеното Море. Политико пишува дека, и покрај тоа, претставниците на …
Шојгу ги замрзна сите! Невиден успех на Москва, за само четири месеци направија оружје кое се создаваше осум години

На состанокот на Министерството за одбрана, министерот за одбрана Сергеј Шојгу рече: „Дизајнерите создаваат ново оружје за вооружените сили на Русија за 4-7 месеци наместо за 5-8 години …

Секогаш гответе ги тестенините во подлабоко тенџере – тестенините ќе имаат доволно простор за да се „движат“, така што нема само да се држат една до друга.
За да ги сварите убаво тестенините, ќе ви треба многу вода. Ако не ви се чека да зоврие водата, ставете го капакот на тенџерето, но оставете го делумно отворен за да слушнете кога водата ќе почне да врие и дури потоа ставете ги тестенините.

Додадете сол во водата откако ќе почне да врие. 2 лажички сол за 6 литри вода се одлична доза, бидејќи водата во која готвите шпагети или други тестенини треба да биде солена, а не само посолена.
Не дозволувајте гладот ​​или недостатокот на време да ве принудат да ги ставите тестенините во водата пред да зоврие.

Откако ќе ја ставите пастата во врела вода, повремено промешувајте. На овој начин ќе ги спречите тестенините да не се залепат и сигурно нема да го оштетите дното на тенџерето.
Никогаш не ги плакнете свежо исцедените тестенини со вода. Водата во која се варат тестенините содржи скроб и придонесува за вкусот. Само процедете ги тестенините и измешајте ги со сосот. Ако подготвувате некаква салата со тестенини, оставете ја пастата постепено да се излади и прелијте ја со малку масло.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK