септември 24, 2024

Иако можеби би се очекувало дека членовите на кралското семејство во текот на празниците, како што се Божиќ и Велигден ќе ги разгалат своите непца со деликатеси како што се кавијар, школки или најскапите бифтеци, се чини дека реалноста е поразлична.

Како што истакнува Дарен Мекгрејди, признат готвач со големо искуство во подготовка на оброци за кралското семејство, нивната празнична трпеза е целосно обична и „малку здодевна“.

„Секоја година истата храна. Всушност здодевни се кога станува збор за свечености и празници. Не консумирале ни шунка ни било што друго, туку исклучиво традиционално мисиркино месо“, открил готвачот за британски „OK!“.

Тој готвел за кралското семејство околу 15-на години и подготвувал јадења за различни членови од семејството, од покојната кралица Елизабета II до принцезата Дајана.

„Секоја година подготвувавме три мисирки. Една беше наменета за кралицата и нејзиното семејство на кралската трпезарија, другата за детската соба и третата за 100 или повеќе вработени во кралското семејство. На тој начин, секој уживаше во божиќниот ручек“, раскажал Мекгрејди додавајќи дека мисирката ја служеле со пире, печен компир полнет со костени во комбинација со жалфија и кромид.

„Секогаш подготвувавме и сос од брусница и разен зеленчук – зелка, морков и печен бел морков“, изјавил Мекгрејди, додавајќи дека десертот традиционално се состоел од божиќен пудинг.

„Пудингот беше подготвен со боровници, а во кралската трпезарија пудингот се внесува со пламен на врвот“, објаснил готвачот.

Пред оброкот кралицата сакала да се напие аперитив, својот омилен коктел од џин, а поранешниот готвач додал дека членовите од кралското семејство за божиќниот ручек уживале во чаша слатко, ароматично бело вино.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK