мај 19, 2024

Балансираната исхрана и здравиот начин на живот можат да бидат важни фактори за подобрување на здравјето на срцето. Вклучувањето на здрави масти, како што се незаситените масти, е нешто што може да помогне да се намали ризикот од развој на срцеви заболувања на долг рок. Диететичарите Алиса Смолен и Кортни Викери го издвоија авокадото како најдобар извор на здрави масти.

„Додавањето авокадо во вашата исхрана е едноставен и лесен начин за подобрување на здравјето на срцето“, истакнува Смолен. Диететичарите открија неколку причини зошто треба почесто да го внесуваме во исхраната.

Авокадото содржи заситени и незаситени масти, но 75 проценти од нивните масти се незаситени, што ги прави одличен избор за здравјето на срцето, пренесува „Eating Well“. Незаситените масти се едни од најздравите видови масти за здравјето на срцето.

„Некои истражувања сугерираат дека незаситените масти во авокадото, особено олеинската киселина, може да бидат корисни кога се обидуваат да ја подобрат ендотелната дисфункција или способноста на крвните садови да ја движат крвта низ телото“, вели диететичарот Кортни Викери.

Незаситените масти во авокадото му даваат кремаста текстура и пријатен вкус во устата. Овие здрави масти се исто така во голема мера одговорни за тоа што авокадото е толку хранлива храна.

Незаситените масти, во комбинација со растителни влакна, можат да помогнат во подобрувањето на добриот холестерол додека помагаат да се намали нивото на лошиот холестерол, известува „Eating Well“.

„Авокадото е богато со растителни влакна, за кои е познато дека помагаат за зголемување на HDL, односно добриот холестерол. Сакаме да се зголеми нивото на HDL и да се намали нивото на LDL за да се спречат кардиоваскуларни болести“, објаснува Викери.

Здравите масти во авокадото исто така можат да помогнат во намалувањето на воспалението, благодарение на антиинфламаторните масти и омега-3 масните киселини. Омега-3 масните киселини се еден вид полинезаситени масни киселини кои можат да помогнат во намалување на воспалението и подобрување на високите нивоа на триглицериди.

Изборот на здрава храна, како што е авокадото, кое содржи здрави масти и овошје, зеленчук и цели зрна, може да помогне во намалување на воспалението и намалување на ризикот од срцеви заболувања.

The post Храна која треба да ја јадеме барем еднаш дневно, добро влијае на здравјето на срцето appeared first on info.mk.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK