октомври 6, 2024

Храната што ја консумираме значително влијае на нашето здравје. Познато е дека некои намирници го зголемуваат ризикот од одредени состојби и затоа треба да се консумираат во ограничени количини, додека други всушност можат да ни помогнат да го одржиме нашето здравје и да не заштитат од одредени болести и проблеми.

Терминот „суперхрана“ во последните години многу се споменува кога станува збор за здравата исхрана. Некои експерти велат дека навистина не постои такво нешто што ниту една храна не може магично да реши повеќе здравствени проблеми.

Маслиновото масло е суперхрана

Сепак, професорот Тим ​​Спектор тврдеше дека може да има една таква суперхрана. Универзитетски професор по генетска епидемиологија препорача да се јаде по една храна дневно за заштита од кардиоваскуларни болести, воспаленија, дијабетес тип 2, па дури и рак. Професорот Спектор рече дека обично не го користи терминот суперхрана, но маслиновото масло може да биде исклучок.

„Луѓето би можеле да бидат вознемирени од фактот дека тоа е масло, нешто поврзано со нездрава храна, но има големи здравствени придобивки.

„Иако многумина од нас се научени да се плашат од масти, истражувањата покажуваат дека исхраната богата со екстра девствено маслиново масло е поврзана со намален ризик од кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и рак“, објасни Спектор.

Маслиновото масло е богато со полифеноли, растителни соединенија со антиоксидантна активност.

„Многу од овие придобивки се припишуваат на високата содржина на полифенол во екстра девственото маслиново масло. Не само што овие полифеноли имаат моќни антиинфламаторни ефекти, тие исто така го промовираат растот на корисни цревни бактерии, придонесувајќи за добро здравје на цревата. И повеќе од било што друго, не можам да смислам подобра комбинација од маслиново масло и вкусни сезонски домати. Има малку јадења кои не можат да се подобрат со малку маслиново масло, како за вашето здравје, така и за вашите сетила за вкус. Има причина зошто маслиновото масло е основа на медитеранската исхрана“, вели тој.

Маслиновото масло го намалува крвниот притисок

Неговиот пријател и колега, д-р Мајкл Мозли, кој неодамна почина, се согласува. Оваа година, во својата емисија „Just One Thing“ на Би-Би-Си, д-р Мозли препорача луѓето да јадат по една лажица маслиново масло секој ден, пренесува „Нет.хр“.

„Маслиновото масло е исто така богато со нешто што се нарекува олеинска киселина, која со полифенолите може да објасни зошто една добра голтка маслиново масло дневно може да го намали воспалението, да ја подобри нашата меморија и да го намали крвниот притисок. Во една неодамнешна шпанска студија во која учествуваа над 12.000 луѓе, истражувачите открија дека оние кои пијат лажица и пол маслиново масло дневно имаат многу помали шанси да умрат од кардиоваскуларни болести, што е импресивно“, рече Мозли тогаш.

Оваа поврзаност беше пронајдена само кај оние кои консумираат екстра девствено маслиново масло, а не рафинирано или обично маслиново масло.

Од друга страна, истражувањето од 2020 година покажало дека консумирањето на маслиново масло во која било форма го намалува крвниот притисок, иако екстра девственото масло имало поголем ефект, пишува „Express“.

The post Суперхрана што треба да ја конзумирате за да го намалите воспалението и крвниот притисок appeared first on info.mk.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK