октомври 23, 2024

Не сте ја изеле целата храна што сте ја подготвиле и следниот логичен чекор е да ја ставите во фрижидер. Сепак, тука треба да застанеме.

Таа храна треба да биде во фрижидер, но не веднаш.

Има причини да ги чувате ладните остатоци во фрижидер и никогаш додека храната е сè уште топла.

– Правилното ладење на остатоците е навистина важна компонента за безбедноста на храната – вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд, пишува Yahoo.

На овој начин, времето што ви виси храната во „опасната зона“ е ограничено.

Кога се работи за ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus. Тие можат да формираат спори стабилни на топлина способни да преживеат високи температури, што значи дека можат да демнат дури и во правилно зготвени оброци.

Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но за тоа може да биде потребно време. Храната треба да биде безбедна за јадење до два часа на собна температура.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK