септември 22, 2024

Без оглед на причината зошто некој понекогаш прескокнува еден или повеќе оброци на ден, најновата студија покажува дека таквата практика навистина не придонесува за здравјето на поединецот.

Прескокнувањето оброци поради ритамот на модерниот живот е вообичаен феномен, а некои тоа го прават дури и намерно. Но, една нова научна студија сугерира дека прескокнувањето на еден од стандардните три оброци дневно може да има сериозни недостатоци.

Студијата е спроведена на 24.011 возрасни лица постари од 40 години во САД, а резултатите покажале дека прескокнувањето оброци дефинитивно не е добро, без разлика кој оброк се прескокнува. Нејзините резултати беа објавени во списанието на Академијата за исхрана и диететика.

Не постои добро сценарио за прескокнување оброци

Прескокнувањето на појадокот е поврзано со поголем ризик од смрт од кардиоваскуларни болести (КВБ), додека прескокнувањето на ручек или вечера е поврзано со поголем ризик од смртност од сите причини, вклучително и зголемен ризик од КВБ.

Студијата покажа дека дури има проблем кај оние кои ги јаделе сите три оброци, но тие оброци биле премногу блиску еден до друг. Јадењето два соседни оброци во рок од 4,5 часа еден од друг, исто така, се покажа дека е поврзано со зголемен ризик од смрт од која било причина.

Три редовни и дистрибуирани оброци на ден

Иако се чини дека студијата ги комплицира пораките кои сугерираат дека наизменичното постење може да биде добро за човечкото тело, нејзините резултати ја нагласуваат важноста на редовното јадење.

Нашето истражување покажа дека луѓето кои јаделе само еден оброк дневно имале поголема веројатност да умрат од оние кои јаделе повеќе оброци на ден. Врз основа на овие наоди, препорачуваме да јадете најмалку два до три оброци распоредени во текот на денот, истакнува епидемиологот Јангбо Сун од Универзитетот во Тенеси во САД.

Во спроведената студија, околу 30 отсто од учесниците во истражувањето редовно имале помалку од три оброци на ден. Според резултатите, оние кои биле помлади, мажи, нехиспанци, афроамериканци, со помало образование и помали семејни приходи, имале поголема веројатност да прескокнуваат оброци. Прескокнувањето оброци, исто така, беше позастапено кај оние кои пушеле повеќе, пиеле повеќе алкохол, биле понесигурни во храната, јаделе помалку хранлива храна, имале повеќе закуски и имале помалку енергија во целина.

Резултатите од студијата имаат „метаболичка смисла“

Сепак, новата студија не е доволно сеопфатна за да се утврди дали прескокнувањето оброци предизвикува претходна смрт, само дека постои поврзаност достојна за понатамошно истражување. Можно е во целата работа да се вклучени и други фактори, кои влијаат и на навиките во исхраната и на ризикот од смртност.

Меѓутоа, американските научници ги приспособија своите резултати за да ги земат предвид различните фактори во исхраната и начинот на живот, вклучувајќи пушење, употреба на алкохол, нивоа на физичка активност, внес на енергија, квалитет на исхрана и несигурност во храната. Како што беше кажано, врската сè уште постоеше.

Нашите наоди се засноваат на набљудувања извлечени од јавни податоци и не имплицираат каузалност. Без разлика, она што го забележавме има метаболичка смисла, вели епидемиологот од Универзитетот во Ајова, Веи Бао.

Оваа „метаболичка смисла“ се однесува на начинот на кој прескокнувањето оброци во одредени интервали обично резултира со внесување на повеќе енергија одеднаш. Ова може да предизвика нерамнотежа во начинот на кој нашите тела ја регулираат гликозата и да предизвика влошување на метаболичкиот систем.

Се разбира, постојат различни причини за прескокнување на оброците, од работното време, недостатокот на време воопшто, сиромаштијата, различните диети и пристапи кон постот, но авторите на студијата се надеваат дека ќе поттикнат понатамошна анализа за важноста на редовното јадење.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK