октомври 6, 2024

Витаминот У е термин којшто е утврден во раните 50-ти години за идентификација на соединенија во сокот од зелката.

Без оглед на своето име, витаминот У всушност не е вистински витамин туку дериват на аминокиселината метионин, пренесува „Healthline“.
За витаминот У за жал не се знаат многу информации, но познато е дека е достапен особено во зеленчуците како што се: зелка, брокула, кељ…

Предностите и употребата на витаминот У главно се верзија за подобрување на варење на храната, јакнење на имунитетот, заштита од алергии на храна, намалување на холестеролот и забрзување на зараснување на рани. Меѓутоа, сепак треба да се спомене дека истражувањата во врска со тоа се ограничени.
Витаминот У не е стабилен на висока температура поради што термичката обработка на храната би довела до негово разградување.

Буквата на овој витамин исто така му е доделена симболично. Едно од главните влијанија на витаминот У е влијание на желудникот, односно спречување на чир на желудник (латински ulcus), па поради тоа буквата У се однесува и на неговата примарна индикација.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK