Сигурно сте ги слушнале вознемирувачките извештаи од научниците дека кујнскиот сунѓер е еден од највалканите предмети во домот.
На него може да има дури 82 трилиони бактерии од 362 видови. Влагата, топлината и остатоците од храна обезбедуваат идеална средина за нивниот развој.
Затоа, треба често да се менува. Ако готвите и миете секој ден, тоа може да биде неопходно на секои 2-3 дена. Треба да запомните и за плакнење и темелно стискање. А после употреба, наместо во мијалник, подобро е да го однесете на балкон или да го ставите на радијатор да се исуши.
Добро, но да се вратиме на темата. Па зошто да ставите сунѓер во фрижидер? Благодарение на неговата структура и својства, совршено ќе ја апсорбира влагата и мирисите. Само ставете по еден на секоја полица за да спречите акумулација на вода на храната во фрижидерот. Оваа работа може да помогне и во решавањето на проблемот со мирисот од фрижидерот.
Само не заборавајте да ставите нов, чист и сув сунѓер во фрижидер. Колку е поголема неговата површина, толку подобро. Треба да се менува на секои неколку дена. Секогаш кога ќе забележиме дека е влажен или дека изгледот му е променет.
Следете не, не има насекаде