јуни 18, 2024

Нежно замолете го вашиот маж да се пресели од спалната соба на каучот ако сакате да спиете бидејќи една студија покажа дека жените спијат подобро покрај куче отколку до нивните партнери.

Д-р Кристи Л. Хофман, професорка на Катедрата за однесување на животните, екологија и заштита на колеџот Канисиус во Бафало, Њујорк, и тим истражувачи се обиделе да ги проучат ефектите што милениците ги имаат врз квалитетот на човечкиот сон.

Жените подобро спијат покрај куче отколку до маж

Тие анкетирале речиси 1.000 возрасни жени во САД и откриле дека 55% од учесниците го делат својот кревет со најмалку едно куче, а 31% го делат својот кревет со најмалку една мачка. Покрај тоа, 57% од испитаниците го делат креветот со партнерот.

Студијата на Хофман и други научници дошла до следниве резултати:

Жените кои го делат својот кревет со куче известуваат за подобар квалитет и помирен сон.Жените исто така велат дека кучињата помалку го нарушуваат спиењето од нивните партнери, асоцираат на посилно чувство на удобност и сигурност.Жените изјавуваат дека мачките со кои легнуваат го нарушуваат спиењето исто како и нивните партнери, асоцираат на пониско чувство на удобност и сигурност од кучињата и нивните партнери.Сопствениците на кучиња одат во кревет и се будат порано од жените кои имаат само мачки.

Хофман коментираше дека „клучниот збор овде е перцепцијата, оваа [студија беше заснована на] индивидуални самоизвештаи за тоа како жените чувствуваат дека е засегнат нивниот сон“ и „важно е да се забележи дека ова се заснова на збирни податоци и просек на одговори. така што добивањето куче нема да ги реши сите проблеми со спиењето“.

Хофман додава дека индивидуалните разлики во одговорите на учесниците може да бидат значаен фактор, бидејќи некои кучиња може да ‘рчат додека спијат.

Студијата на клиниката Мајо од 2017 година покажа дека секој што спие со куче ужива подобар сон, но истражувањето на Хофман препорачува дополнително истражување на оваа тема.

Таа вели дека исто така се надева дека ќе истражи дали сонот на мажите е под влијание на домашните миленици на ист начин како кај жените.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK