ноември 28, 2024

Дамките во рерната е познато дека тешко се отстрануваат. Тоа е затоа што тие се стврднати и прицврстени на површината од високата топлина на рерната. Тие стануваат само поупорни колку подолго остануваат на тоа. Многу луѓе користат специјални средства за чистење за да ги отстранат овие дамки, но можете да користите и заеднички кујнски производ: сода бикарбона. Научете како ефикасно да ги отстраните дамките во рерната на овој начин.

Начин 1.

Посипете сода бикарбона на ладна рерна. Отстранете ги сите решетки од рерната, термометрите и другите отстранливи предмети од вашата рерна за ладење. Потоа нанесете сода бикарбона на сите обоени површини внатре во рерната, посветувајќи посебно внимание на местата со дебели или мрсни дамки.

Ако неодамна сте ја користеле рерната, проверете дали е исклучена и целосно изладена пред да ја исчистите со сода бикарбона.

Нанесете прашок за пециво великодушно, дебел до половина инч, на обоените површини.

Додадете доволно вода на страните и на врвот на рерната (каде што не можете само да посипете сода бикарбона) за да направите паста што може да се премачка над неа.

Начин 2.

Додадете вода во прашокот за пециво. Лесно истурете или испрскајте вода од шише со распрскувач на површини обложени со сода бикарбона во вашата рерна. Користете доволно вода за целосно омекнување на прашокот за пециво.

Прскање со вода треба да биде доволно за лесен слој прашок за пециво, додека за подебел премаз можеби ќе треба да се прелие со вода. Целта е тестена конзистентност без сув прав, но и без барички.

Исто така, со шише со распрскувач можете да ја испрскате содата со чист бел вински оцет. Внимавајте ако го користите овој метод, бидејќи комбинацијата на оцет и сода бикарбона создава хемиска реакција која може да биде експлозивна во големи количини. Во овој случај, користете само едно шише со распрскувач за оцет.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK