ноември 27, 2024

Кога станува збор за лекување на стрес, депресија и анксиозност, можеби нема да помислите дека тоа има некаква врска со она што го јадете. Но, новото истражување сугерира дека клучот за подобро ментално здравје може да лежи во вашите црева и вашиот омилен појадок.

Истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија открија дека лактобацилус, бактерија која се наоѓа во јогуртот, како и во ферментираната храна, може да му помогне на телото да управува со стресот и да спречи депресија и анксиозност, пишува The Sun.

Нашите тела се населени со илјадници микроорганизми, колективно наречени микробиоти, кои се клучни за нашето здравје и благосостојба, а нашите црева не се исклучок.

Тимот од Вирџинија изјавил дека „нарушувањата“ на микробиотата, без разлика дали се предизвикани од болест, лоша исхрана или други причини, придонесуваат за многу болести, па дури и помагаат во ширењето на ракот. Ова значи дека научниците сега се повеќе гледаат на цревата како алатка за борба против болестите и подобрување на здравјето.

Исто така, постои интерес за тоа како микроорганизмите во цревата можат да влијаат на менталното здравје.

д-р. Готје и неговиот тим се обиделе да го одделат Лактобацилус од другите микроорганизми во цревата за да ја одредат неговата улога. Новото истражување сега се обидува да открие како.

Тимот користел глувци кои имале или немале лактобацилус во цревата. Спроведувајќи тестови за однесување, тие откриле дека глувците кои ги немале бактериите покажале повеќе знаци на анксиозност и депресија, пренесува Net.hr.

„Нашето истражување може да го отвори патот кон откривање на многу потребните терапевти за анксиозност и депресија“, рече д-р. Положен.

Иако резултатите не мора да покажуваат дека јадењето јогурт може да им помогне на луѓето да се справат со анксиозноста или да ја надминат депресијата, тие сугерираат дека бактериите пронајдени во овој главен појадок може да се користат како алатка за управување со менталното здравје во иднина.

Спортскиот нутриционист во Вориор, Џес Хилард, претходно изјави дека јадењето јогурт за појадок може да ви помогне да се чувствувате подолго сити и да спречите скокови на шеќерот во крвта подоцна во текот на денот.

Истражувачите од Универзитетот во Орегон тврдат дека консумирањето ферментирани млечни производи како јогуртот може да го намали ризикот од смртоносен рак на белите дробови.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK