мај 7, 2024

Ако сте љубител на чоколадо, не сте единствените. Според истражувањата, Американците во просек јадат 9,5 килограми чоколадо годишно, што ги става на 9-то место меѓу 10-те најдобри потрошувачи на чоколадо во светот. Ако сè уште мислите дека тоа е многу, погледнете ја Швајцарија – во просек секој човек таму ужива околу 19,8 килограми чоколадо годишно.

Иако чоколадото е вкусно, некои од неговите варијации може да имаат негативни ефекти врз нашето здравје – и како што се покажа, не сите чоколади не се исти. На пример, темното чоколадо може да има здравствени придобивки ако се ужива во умерени количини, но другите видови, како што се белото и млечното чоколадо, може да бидат преполни со масти и додаден шеќер.

Но, дури и со здравото црно чоколадо може да се претера. Ако сметате дека вашите чоколадни навики негативно влијаат на вашето здравје, исклучувањето на чоколадото од вашата исхрана може да помогне. Можеби на почетокот е тешко, но може да направи чуда и за вашиот ум и за телото. Од подобар ноќен одмор до помалку промени во расположението, еве некои од ефектите од откажувањето од чоколадо на 30 дена.

Промени во расположението

Кога го исклучуваме чоколадото, го исклучуваме и додадениот шеќер, што потоа може да има балансирачки ефект врз нашето расположение.

„Кога го исклучувате шеќерот од вашата исхрана, се справувате со една од главните причини за промени во расположението и раздразливост“, објаснува Џеј Ковин, регистриран нутриционист и директор на формулации во ASYSTEM. Ковин објаснува дека шеќерот е отров што може да ја осиромаши енергијата додека прави хаос на нивото на шеќер во крвта. „[Тоа] може да доведе до промени во расположението, напади на глад и други нездрави однесувања“, вели тој.

Слабеење

Дали имате проблем да ги постигнете целите за слабеење? Исклучувањето на чоколадото од исхраната, дури и ако е само еден месец, може да помогне да се намали внесот на калории и шеќер, што потоа може да доведе до губење на тежината.

„Бидејќи додадените шеќери често се кријат во храната и пијалоците, особено во чоколадото, може да биде тешко да се следи колку шеќер јадете секој ден“, вели Ковин.

„Намалувањето на додадените шеќери може да ви помогне да изгубите тежина и да го подобрите целокупното здравје. ”

Ќе исчезне рефлуксот на киселина

Според истражувањата, речиси една третина од Американците имаат рефлукс на киселина најмалку еднаш неделно. Кога помислуваме на рефлукс на киселина, можеби ќе ни дојдат на ум слики од кечап, алкохол и пржена храна, но дали знаевте дека и чоколадото е виновник?

„Чоколадото е кисела храна и може да предизвика или влоши горушица или симптоми на рефлукс на киселина“, вели Мекавој.

„Колку е чоколадото послатко, толку повеќе може да биде активирач“.

Подобар сон

Ако јадете чоколадо подоцна во текот на денот, ќе забележите дека легнувањето навечер може да ви биде тешко. Тоа е затоа што чоколадото содржи кофеин и може да ве држи будни. Мекавој истакнува дека кофеинот е добар во умерени количини, но ако сте некој што пие кафе наутро, чоколадото попладне или навечер може да ви го наруши сонот.

„Кофеинот исто така може да придонесе за анксиозност, така што намалувањето на количината што ја консумирате може да ви помогне да се чувствувате порелаксирано“, додава Мекавој.

Зголемена емоционална свест

Со избегнување на чоколадо еден месец, може да развиете зголемена емоционална свест што може да помогне да се подобри внимателното јадење.

„Знам од прва рака дека јадењето чоколадо е лесен начин за смирување на непријатните емоции“, вели Силвија Гонсан-Боли, доктор на науки, овластен одбор за здебелување и метаболичко здравје, авторка на бестселери, тренер за личен животен стил и извршен директор на EmbraceYOU Weight & Велнес.

„Кога се откажав од чоколадото еден месец, бев принудена да ги ‘чувствувам моите чувства’“, додава таа.

„Оваа емоционална свест помогна да се подобри моето внимателно јадење“.

Таа исто  така рече дека чувствувала „поголема поврзаност и јасност“ кога не користела храна за да ги „смири“ своите чувства.

„Ова е вообичаен модел што го гледам со другите емотивни јадачи со кои работам на нивната тежина и здравје“, истакнува таа.

Намалување на ризикот од заболување на црниот дроб

Според истражувањето од 2018 година, откриено е дека исхраната богата со шеќер може да доведе до поголем ризик од развој на болест на црниот дроб. Со намалување на внесот на чоколадо, можете да помогнете во намалување на ризикот од оваа болест, а во исто време можете да го намалите ризикот од дијабетес и дебелина.

Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања

Студијата за интерна медицина на JAMA од 2014 година откри директна корелација помеѓу зголемениот внес на додаден шеќер и зголемениот ризик од смртност од CVD (кардиоваскуларни болести). Со замена на навиката да се јаде чоколадо со поздрави алтернативи, како овошје и јаткасти плодови, може да се намали ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK