октомври 5, 2024

Италијанската фокача може да се сервира со мезе, а идеална е за правење сендвичи. Освен основниот рецепт, Италијанците понекогаш додаваат лук и рузмарин, или шери домати.

Потребни состојки:

500 грама бело брашно
1 лажица сол
1 торба суви квасец или половина коцки свеж квасец
1 лажица сол
2 лажици маслиново масло
400 мл млака вода.
Оригано

Начин на подготовка:

Додадете 1 лажиче шеќер и половина коцка од квасец во просеаното брашно. Додадете вода и замесете го тестото. Додадете сол, а потоа преместете го тестото, а потоа направете сè со масло. Оставете го тестото да надојде околу 20 минути. Поместете го и префрлете го во тепсија, додадете уште малку масло, сол и оригано. Оставете да надојдете, а потоа печете во загреана рерна додека не се создаде златна кора.

The post Оригинален рецепт за италијанска фокача appeared first on info.mk.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK