септември 19, 2024

Состојки за кускус со пилешко:
450 гр пилешки месо, 375 мл пилешки супа, 180 гр кускус, 120 гр замрзнат грашок, 50 гр суви домати, 2 лажички ким во прав, 2 лажички мелен ѓумбир, 1 лажица путер, 1 тиквичка, 1 среден кромид, 1-2 чешниња лук, сол и бибер по вкус, масло за готвење.

Подготовка:
Втријте голема количина сол и бибер во пилешките батаци. Во тава загрејте малку масло и пржете го пилешкото од секоја страна околу 6 до 8 минути, односно додека не се обработи термички до крај. Извадете го пилешкото од тавата. Во тавата додадете путер и со малку сол пропржете го ситно исечканиот кромид. Се динстаат околу две минути додека кромидот не омекне. Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно околу една минута. Додадете кускус, сечкани сушени домати, грашок, ким и ѓумбир. Промешајте и оставете ги зачините да се потпечат со кускусот околу три минути. Истурете се заедно со загреаната пилешка супа и ренданите тиквички. Покријте ја тавата и исклучете го шпоретот. Оставете го кускусот да ја впие целата течност. Ќе ви требаат околу пет до седум минути. Послужете веднаш со печено пилешко.

The post Рецепт за потпечено пилешко со кускус appeared first on info.mk.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK