февруари 26, 2024
Крајот на војната во Украина е далеку, тврди поранешниот генерален секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен, говорејќи пред комисиите за надворешни работи и одбрана на Европскиот парламент.

<!–/*
* The backup image section of this tag has been generated for use on a
* non-SSL page. If this tag is to be placed on an SSL page, change the
* 'http://ads.365.mk/www/delivery/…'
* to
* 'https://ads.365.mk/www/delivery/…'
*
* This noscript section of this tag only shows image banners. There
* is no width or height in these banners, so if you want these tags to
* allocate space for the ad before it shows, you will need to add this
* information to the tag.
*
* If you do not want to deal with the intricities of the noscript
* section, delete the tag (from … to ). On
* average, the noscript tag is called from less than 1% of internet
* users.
*/–>

Расмусен повика да се обезбеди повеќе и потешко оружје за украинските војници.

Според него, „наместо да се чека офанзива на пролет, подобро е да се биде подготвен за масивни напади веднаш“.

„Најдобар начин за брзо завршување на војната е сојузниците на Украина да се подготват за долг конфликт. Ова е најдобриот начин да се постигне мир. Ако (рускиот претседател Владимир) Путин успее во Украина, тој ќе оди напред“, посочи тој.

„Нашиот пристап досега беше премногу постепен, така што секогаш сме еден чекор зад Путин. Војната не се добива со чекори. Потребно е изненадување за непријателот, потребна е долгорочна стратегија. Неопходно е по војната Русија повеќе да не биде во позиција за такви акции и Украина да може да се опорави и да влезе во ЕУ. Го поддржувам барањето на Украинците за влез во НАТО, но за тоа ќе биде потребно време“, додаде Расмусен.

Тој ги дефинираше како историски одлуките за обезбедување западни тенкови на Украина.

„Путин веруваше дека тоа ќе ја подели Европа и ќе ја ограничи поддршката за Украина; се надева дека заканата од употреба на нуклеарно оружје ќе ја ограничи помошта за Киев“, додаде Расмусен.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK