септември 29, 2024

Драгана Пушица е толку мајстор што за неа нема кулинарски тајни. Најмногу сака да готви и на својата ИГ страна @gagagrne подарува јадења од неговиот крај, Бор, Шумраковац и околината, од каде што е оваа феноменална пита на Гага.

Состојки Количина
тенки кори за пита 500 гр
праз 200 гр
компири 200 гр
шампињони 500 гр
мелено месо 250 гр
микс за зачини по вкус
бибер и сол по вкус
масло по потреба
ЗА ПРИЛОГ
јајца 3 парчиња
пиво 200 мл
млеко 200 мл
прашок за пециво 1 кесичка
сол по вкус

Како да се подготви
На загреано масло се пржат ситно сечканиот праз и меленото месо, се посолува и се додаваат ренданите компири и сечканите печурки. Варете додека не се ослободи вишокот течност. Зачинете по вкус со мешавина од зачини и бибер и оставете да се излади.
Плехот за печење приближно со големина на кората намачкајте со масло. На дното се ставаат двете кори, па се премачкува малку од приготвениот фил, се ставаат другите две кори, филот повторно и по потреба се попрскува малку масло. Постапката повторувајте ја додека не го потрошите целиот материјал, но не филувајте ги последните две кори.
За преливот измешајте ги сите потребни состојки. Питата исечете ја на коцки, прелијте ја со преливот и нежно протресете ја тавата за преливот да се распореди насекаде. Се пече околу 40 минути во рерна загреана на 200 степени.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK