ноември 23, 2024

Одвреме-навреме наидуваме на луѓе кои тврдат дека никогаш не се болни. За време на промените на времето и падот на температурата, карактеристично за преодните годишни времиња, корисно е да се потсетиме на некои трикови за „будење“ на имунитетот.

Настинките ги заобиколуваат, имунитетот им е силен, епидемијата на грип не им може ништо и се однесуваат како натлуѓе со неверојатно силен имунитет.

Која е нивната тајна?

Истражувањата покажуваат дека ова се навиките кои тие ги следат, а кои ги држат вирусите подалеку.

Тие одат на спиење порано

Луѓето кои спијат осум часа навечер имаат помали шанси да фатат вирус во споредба со оние кои спијат седум часа или помалку, според експертите. Телото се обновува ноќе и ги балансира хормоните на стрес кои не прават поподложни на разни инфекции.

Јадат „шарена“ храна

Ако јадете храна во различни бои, нема да ги имате сите потребни антиоксиданси и ќе му помогнете на телото да се одбрани од вируси. Нека вашата чинија содржи овошје и зеленчук како тиква, сладок компир и морков, зелен лиснат зеленчук, агруми и бобинки, кисела зелка и пиперки, бадеми и други јаткасти плодови.

@innisfreecanada

Your skin + green tea = hydrated, soothed, nourished #glowyskin #sephoraskincare #asianbeautyproducts #greenteaskincare #dryskincare #dryskintips #greenteabenefits #dryskinproblems #dryskincaretips #dryskinremedies #greentea

♬ kill bill by sza – lyrics e traduções.

Пијат зелен чај

Студијата спроведена во Америка покажа дека луѓето кои пијат зелен или црн чај во текот на денот создаваат три пати повеќе интерферон, моќен протеин кој ги уништува вирусите кои не напаѓаат. Покрај отпорноста на болести, зелениот чај, како една од најбогатите намирници со антиоксиданси, е познат и по многу други здравствени придобивки.

Земаат пробиотици

Добрите бактерии во нашите црева се важни за имунитетот. Ако не сакате да земате додатоци кои содржат пробиотици, вклучете повеќе ферментирана храна, јогурт или кисела зелка, на пример. Едно од „алтернативните“ и највкусни решенија е – кимчи, корејска зелка.

@thefoodinbox

Easy kimchi for beginners! We’ve been making soooo much of this kimchi lately! We’re by no means experts, but this recipe is really great because it can be eaten straight away without any fermentation but still has delicious flavour Here’s all the ingredients you’ll need CABBAGE: 1 Wombok cabbage Salt Water KIMCHI PASTE: 3/4 cup gochugaru chilli flakes (you can get these from Korean supermarkets) 3/4 cup hot water 1 x apple sauce packet/jar (a baby food one is fine!) 6 tbsp fish sauce 3 tbsp sugar 1 x julienned carrot 4 x chopped spring onion 10 x minced garlic cloves All the steps for making the kimchi are in the video! Kimchi is quite expensive if you buy it ready made in the supermarket nowadays, last time we checked and our favourite brand was $14 for a small bucket so making our own is a budget friendly way to keep our grocery bill down! Perfect as a side dish, or in kimchi fried rice, and best of all it’s healthy too Shout out to @Alissa Nguyen | Gaming Foodie for sharing this recipe a few weeks ago, it’s become a staple in our house now #sydneycooking #easykimchirecipe #kimchihacks #koreanrecipes #sydneyfoodblogger #kimchirecipe

♬ Feather – Sped Up – Sabrina Carpenter

Не го допираат лицето

Ако се одвикнете да не ги триете очите, носот и да ги носите рацете до устата, ќе го намалите ризикот од респираторни вирусни инфекции за 41 отсто, покажува истражувањето. Редовно мијте ги рацете, а за време на сезоната на грип, исплакнете ги носот и грлото со раствор од морска сол во топла вода за да ги исчистите несаканите акумулирани честички.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK