декември 22, 2024

Кифличките се едни од омилените домашни пецива, без разлика дали се солени или слатки.

Меѓутоа, ако навистина не уживате во нивната подготовка бидејќи трае долго време, чекате тестото да нарасне и на крајот се чувствувате виновни поради сето тоа бело брашно, ова е рецептот за вас!
Навистина, овие кифлички се полни со шеќер во прав, но нивниот вкус и лесната подготовка ќе ве натераат да заборавите на се…

Состојки:
половина килограм мелени ореви
250 грама шеќер во прав
120 мл бело вино

Подготовка:
Одделете 250 грама мелени ореви.
Остатокот измешајте го со шеќерот во прав и виното и мешајте додека не добиете густа смеса што може да се замеси и обликува. Потоа од неа направете кифлички, па извалкајте во мелените ореви што ги одвоивте на почетокот.
Потоа се пече околу половина час во загреана рерна на 100°C.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MK
mk_MK