септември 20, 2024

Меко и преполно со ароматични зачини – обавезно пробајте свинско месо во овој необичен сос од зеленчук со пиво и млеко.

Покрај тоа што е вкусно, свинското месо е и задоволство за подготовка. Може да се комбинира со разни зачини и намирници и секогаш ќе излезе фантастично. Пробајте го рецептот за свински бут кој се пече во прекрасен сос од млеко, сос од домати и пиво. По печењето во сосот, месото ќе биде меко и сочно.

Потребни состојки:
600 гр свински бут
300 мл светло пиво
300 мл сос од домати
300 мл млеко
5-6 чешниња лук
½ лажичка магдонос
½ лажичка рузмарин
на врв на нож црвена пипер
малку босилок
½ кг компири
сол
бибер
Подготовка:
Месото исечето го на шницли, покријте го со проѕирна фолија, па истенчете го со чекан за месо. Отстранете ја фолијата, а потоа додадете сол и бибер од двете страни. Секое парче валкајте го во брашно, па наредете ги во подмачкана тава. Измешајте пиво, сос од домати, млеко, толчен лук и зачини, па соединете ги состојките и со добиената смеса прелијте го месото. Додадете ги компирите што претходно сте ги исечкале и излупиле. Покријте со алуминиумска фолија и прободете со вилушка на неколку места. Печете на 200°C околу 30 минути, потоа извадете ја фолијата и печете уште 30 минути.

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK