јуни 18, 2024Директорот на српската Канцеларија за Косово и Метохија, Петар Петковиќ, преку соопштение реагираше на изјавата на премиерот на Косово, Албин Курти, кој денеска изјави дека „Србија не се оградила од Милошевиќ и Путин“.

„Албин Курти секој ден докажува дека нема проблем со Србите на Косово и Метохија со тоа што ги апси, им го конфискува имотот и врши секаков вид терор, а неговите проблеми со српскиот народ целосно ќе исчезнат доколку на Космет нема Срби воопшто. Ете зошто Србите имаат проблем со Курти кој секојдневно ги тероризира и угнетува. Шовинистичката политика на Курти е толку нескриена што сите негови пораки за демократијата и човековите права, кои наводно им се загарантирани на Србите, не се ништо повеќе од невкусна шега“, нагласи Петковиќ.

Тој посочува дека изјавите на Курти нема да ја разнишаат јасната политика на Белград, што е фокусирана на заштитата на Србите на Косово.

„Србија ќе продолжи да води легитимна политика заснована на меѓународното право за заштита на своите државни и национални интереси на Косово и Метохија, а таа политика сосема разбирливо го нервира Курти, бидејќи е неспојлива со сепаратистичките и големоалбанските цели на самитот во Приштина“

„Курти, наместо да фантазира за Милошевиќ и Путин, треба да го земе предвид неговото политичко наследство, кое за жал се заснова на ѕвецкање со оружје, поттикнување етничка нетрпеливост и поттикнување конфликти, наместо да ги нормализира односите, да гради мостови на доверба и да бара компромис“, наведе Петковиќ.

– Реклама –

<!–/*
* The backup image section of this tag has been generated for use on a
* non-SSL page. If this tag is to be placed on an SSL page, change the
* 'http://ads.365.mk/www/delivery/…'
* to
* 'https://ads.365.mk/www/delivery/…'
*
* This noscript section of this tag only shows image banners. There
* is no width or height in these banners, so if you want these tags to
* allocate space for the ad before it shows, you will need to add this
* information to the tag.
*
* If you do not want to deal with the intricities of the noscript
* section, delete the tag (from … to ). On
* average, the noscript tag is called from less than 1% of internet
* users.
*/–>

Следете не, не има насекаде

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK
mk_MK